Eco packaging

EuCertPlast certificaat

Onze REFOMA eco wikkelfolies, genaakt van 100% gerecycled PCR-plastic, beschikken over het EUCertPlast certificaat. Deze certificering geeft zekerheid dat al onze post-consumer kunststoffen worden behandeld volgens de beste praktijken en met respect voor mens en milieu.

Het EuCertPlast certificeringsprogramma werkt volgens de Europese norm EN 15343:2007. Met EuCertPlast kunnen recyclers werken aan de integratie van een efficiënt, geharmoniseerd en transparant systeem. Het programma is ontwikkeld via een driejarig project, medegefinancierd door de Europese Commissie, en is onderdeel van het Eco-Innovation Program.

Duurzaam

Folie met het
EuCertPlast keurmerk

Bij Eco Packaging vindt u zowel handwikkel- als machinewikkelfolie, gemaakt van 100% gerecycled PCR-plastic en voorzien van het EuCertPlast keurmerk. Het doel van EuCertPlast is het stimuleren van een milieuvriendelijk recyclingproces van kunststoffen, richt zich op de traceerbaarheid van plastic materialen en op de kwaliteit van de gerecyclede inhoud van het eindproduct. 

Wat is PCR-kunststof?

PCR is een afkorting voor post-consumer recycled. PCR-producten worden gemaakt van gerecycled plastic uit weggegooid materiaal afkomstig uit huishoudens, commerciële-, industriële- en institutionele inrichtingen. Omdat post-consumer waste wereldwijd de grootste afvalstroom is, wordt er continu gezocht naar manieren om de grootte van deze stroom terug te dringen. Om PCR plastic te maken wordt afval omgezet tot grondstof. Dit maakt het een zeer milieuvriendelijke oplossing. In het volgende artikel beantwoorden wij veel gestelde vragen over dit materiaal.

De productie van PCR plastic begint met de inzameling van post-consumer waste. Door gespecialiseerde sortering (al dan niet met de hand), grondige reiniging en opnieuw verhitten en vermalen ontstaat de PCR korrel (granulaat). Dit granulaat wordt vervolgens gebruikt om nieuwe producten van te maken.

Een andere recyclestroom is PIR: Post Industrial Recycle of Regrind. Hierbij wordt gebruik gemaakt van post-industrial waste. Dit is afval dat ontstaat bij het productieproces van producten. Dit kan materiaal zijn dat op de vloer van de fabriek terecht is gekomen of materiaal met een productiefout. Veel bedrijven recyclen hun eigen stroom post-industrial waste al, waardoor dit materiaal niet beschikbaar is op de vrije markt.
Post-consumer waste ontstaat daarentegen bij de eindgebruiker. Voorbeelden hiervan zijn papierafval, groenafval en plastic verpakkingen die de consument in de vuilnisbak gooit. Dit wordt nog niet op grote schaal gerecycled omdat de loop groter is, waardoor de onzekerheid qua zuiverheid en uniformiteit van het materiaal toeneemt. Aangezien het de grootste afvalstroom is, valt juist hier de meeste milieuwinst te behalen.

Hergebruik van plastic dat al gemaakt is, is niet alleen een kosteneffectief proces, maar ook een afvalverminderend proces. Daarnaast vergt de verwerking van het gebruikte plastic minder waterverbruik, minder fossiele brandstoffen en minder energie. Het gebruik van PCR heeft ook nog indirecte voordelen. Hieronder ziet u alle voordelen op een rijtje:

  • Minder gebruik van fossiele grondstoffen
  • Vermindering van CO2-uitstoot tot wel 85%
  • Minder waterverbruik
  • Minder energieverbruik
  • Vermindering van de hoeveelheid afval
  • Kan na gebruik weer gerecycled worden
  • Het laat de consument zien dat merkeigenaren zich zorgen maken over de impact van hun productverpakking op het milieu
  • Het gebruik van PCR-plastic helpt bij het creëren van een circulaire economie.

Vraag of
advies nodig?

Bas

Productexpert

Winkelwagen