Wat is een duurzame verpakking? 

Simpel gezegd is het verpakking die de co2-voetafdruk vermindert. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Ingrediënten: Het gebruik van 100% gerecyclede materialen of grondstoffen 
  • Productieproces: Door het minimaliseren van het productieproces en de distributieketens 
  • Herbruikbaarheid: Een kringloopeconomie rond de verpakking creëren, waarmee de levensduur en bruikbaarheid verlengd wordt. 

Het is makkelijk om te zeggen dat eco-verpakkingen volledig om het milieu draaien. Maar ze zouden ook economische en sociale factoren moeten laten meespelen. 

Zo lijken plantaardige verpakkingen misschien een goede optie te zijn maar vaak betekent dit dat bedreigde regenwouden gekapt moeten worden om aan de gewenste grondstoffen te komen. 

Milieuvriendelijke verpakkingen moeten ook rekening houden met economische factoren. Ze moeten concurrerend geprijsd zijn in vergelijking met traditionele wegwerpverpakkingen of verpakkingen op oliebasis. 

Bij duurzaam verpakken gaat het niet alleen om minder materiaalgebruik. Je maakt een verpakking ook duurzamer als je zorgt dat tijdens de productie verspilling van grondstoffen wordt tegengegaan. Als de verpakking op maat wordt gemaakt voor het product dat erin vervoerd moet worden. Als hij zoveel mogelijk bestaat uit hernieuwbare of gerecyclede materialen. Als bij de productie gebruik wordt gemaakt van duurzame technologieën en duurzaam opgewekte energie. En als de logistiek zo efficiënt mogelijk is ingericht, zodat er niet onnodig lucht wordt vervoerd. 

Bent u bereid om duurzaam te verpakken? Eco Packaging helpt u graag verder. 

Winkelwagen