Verduurzaming binnen de verhuisbranche

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn steeds belangrijk wordende begrippen, zo ook in de verhuisbranche. Veel verhuisbedrijven richten zich al op co2-neutraal verhuizen en zoeken naar alternatieven om te kunnen verduurzamen. In dit artikel leggen we uit welke stappen u kunt nemen om ook een stukje groener te worden om uw co2-uitstoot te reduceren.

Beperk uw verhuis- en transportbewegingen

Een eerste stap in het actief terugdringen van co2-uitstoot, is het beperken van uw verhuis- en transportbewegingen. Dit kan worden gerealiseerd door een kritische blik te werpen op uw planning en de route die u kiest. Welke verhuisopdrachten staan er voor komende tijd op de planning en welke ritten kunnen wellicht gecombineerd of gebundeld worden? Dit vereist juiste communicatie met uw klanten en opdrachtgevers. Misschien kunnen gewenste leverdata op elkaar afgestemd worden, waardoor de hoeveelheid transportbeweging minder wordt. Daarnaast is het uitstippelen van een duurzame route essentieel, zoals het mijden van spitsuren of drukke wegen. Zo wordt voorkomen dat u in de file terechtkomt en onnodig veel co2 uitstoot door lang stil te staan of stapvoets te rijden. Door planning en route goed op elkaar af te stemmen kunt u flink besparen op uw co2-uitstoot. 

Wagenpark: overstappen op elektrisch?

Naast het proberen te beperken van uw transportbewegingen, is het ook goed uw voertuigen onder de loep te nemen. Zo zou u na kunnen denken over een verhuiswagen die aan de Euro-6-norm voldoet of kunt u zelfs kiezen voor een vervoersmiddel of basis van elektriciteit. Uiteraard is de aanschaf van een nieuwe verhuiswagen of bus een flinke investering, echter kan u dit op de lange termijn veel opleveren. Voor kleine opdrachten kunt u overwegen een elektrische bakfiets aan te schaffen. 

Kies voor milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen

Het eenvoudigste wat u kunt doen om te verduurzamen is het aanpakken van uw verbruik op het gebied van verpakkingen. Veel bedrijven verspillen onnodig veel plastic en maken gebruik van verpakkingen die schadelijk zijn voor het milieu. Dit is zonde en kan gemakkelijk veranderd worden. Maakt u bijvoorbeeld veel gebruik van plastic handwikkelfolie? Vervang deze dan voor ecologisch handwikkelfolie, gemaakt van 80% gerecycled materiaal. En kies daarnaast bijvoorbeeld voor duurzaam noppenfolienatuurvriendelijke tape en gerecyclede vuilniszakken. Ook is het interessant om voor een ander type verhuisdoos te kiezen, zoals dozen gemaakt van gerecycled materiaal. Zorg daarnaast dat u uw afval verzameld en wegbrengt om het te recyclen. 

Werp een blik op uw opslag en eigen bedrijfspand

Tot slot kunt u uitzoeken wat u kunt doen om uw bedrijfspand of opslag te verduurzamen. Zo kunt u overwegen om voor zonnepanelen te kiezen, beter te isoleren, zuinig om te gaan met energie of gebruik te maken van duurzame kantoorartikelen. Ook kunt u ervoor kiezen over te stappen op ledverlichting en kunt u sluipverbruik op kantoor in kaart brengen. Staan apparaten bij sluiting écht uit en niet op stad-by? Met deze tools kunt u ook op kantoor veel winst behalen. 

Winkelwagen