Wikkelfolie: welke variant heb ik nodig?

Wikkelfolie, ook wel stretchfolie, rekfolie of rekwikkelfolie genoemd, wordt gebruikt om producten stevig vast te klemmen op een pallet. Stabiliteit is dus een van de voornaamste functies van dit product, maar daarnaast heeft wikkelfolie ook een beschermende functie. Zo zorgt het laagje plastic ervoor dat producten niet aangetast kunnen worden door vocht, vuil of stof. 

Rekwikkelfolies komen in veel verschillende soorten maten, diktes en kleuren. Welk type folie u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren zoals het gewicht van uw palletlading of het soort product wat zich op de pallet bevindt. De juiste variant aanschaffen is eenvoudig, mits u over de juiste informatie beschikt. In dit artikel leggen wij u graag uit waar u onder andere op moet letten.

Handmatig of machinaal inwikkelen?

Het inwikkelen van pallets kan met de hand, of met behulp van een automatische wikkelmachine. Als u af en toe een pallet of een aantal producten moet inwikkelen, is handwikkelfolie het meest geschikt voor uw situatie. Om uw handen en vingers te beschermen is het raadzaam gebruik te maken van een handwikkel dispenser. Zo wikkelt u snel en gemakkelijk, zonder blaren, schrammen of verwondingen op te lopen.

Wikkelt u gemiddeld meer dan 15 pallets per dag? Dan is het aanschaffen van een wikkelmachine gunstig om het wikkelproces efficiënter te laten verlopen.

Verschillende soorten rekwikkelfolie: 17,20 of 23 micron
Welke rekwikkelfolie u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Zo moet u eerst vaststellen wat het gewicht van uw lading is. Op basis daarvan kunt u beslissen of een 17, 20 of 23 micron folie geschikt is voor uw situatie. 

De hoeveelheid micron zegt iets over de dikte van de rekwikkelfolie. Eén micron is één duizendste van een millimeter. Hoe hoger het aantal micron, hoe dikker de folie is. Wikkelt u vaak kleine of lichte ladingen, dan is een 17 micron folie aan te raden. Bent u op zoek naar folie die sterker is en meer aan kan? Kies dan voor een 20 of 23 micron om de vele kilo’s stevig in te kunnen wikkelen.

De stretch van rekwikkelfolie

Naast de dikte van de rekfolie, speelt de stretch van het product ook een belangrijke rol. Als u gebruik maakt van handwikkelfolie, dan heeft u standaard te maken met een variant van 150% stretch. Dit houdt in dat u 1 meter folie kunt oprekken tot maximaal 2,5 meter.

Bij machinewikkelfolie heeft u de keuze uit verschillende soorten rek. Dit is afhankelijk van het type wikkelmachine wat u heeft. Beschikt uw palletwikkelaar niet over een voorrekinstallatie? Dan is de standaard 150% folie de geschikte variant voor u. Heeft uw wikkelaar deze installatie wel? Dan kunt u kiezen voor een 250% of 300% rekwikkelfolie.

Folies met speciale verfijningen

Zoekt u folie om speciale ladingen te wikkelen? En is de standaard rekwikkelfolie hier niet geschikt voor? Dan zijn er ook zeker alternatieven. Hierbij kunt u denken aan:

  • Speciale folies die in contact komen met etenswaren
  • Folies met een verhoogde plakkerigheid
  • Folies met speciale kleur om de inhoud van uw lading te verbergen
  • Folies met een verhoogde weerstand tegen UV-straling
  • Gladde folies voor nauwe opslag en om palletsticking tegen te gaan
  • Folies bestand tegen lage temperaturen 

De keuze wat betreft rekwikkelfolie is groot. Bent u niet zeker welke stretchfolie geschikt is voor uw ladingen? Neem dan contact op met onze productspecialist die u kan helpen bij uw vragen!

Winkelwagen