Duurzaamheid in de horeca

In de horecabranche wordt het nodige afval en verpakkingsmateriaal verbruikt en weggegooid. Ook zijn de energiekosten en het waterverbruik van restaurants hoog. Deze aspecten samen zorgen voor een grote opgave op het gebied van sustainability. Want hoe zorgt u ervoor dat het beleid wat u voert duurzaam en milieuvriendelijk is? In deze blog geven wij graag enkele tips om dit doel te behalen. 

Focus op energie besparen

In de horeca wordt veel energie verbruikt. Denk aan verlichting, koelkasten, vaatwasmachines, de verwarming en meer. Door de hoeveelheid apparaten kan het energieverbruik flink oplopen. Efficiënt omgaan met energie is daarom van groot belang om de stijging van CO2-uitstoot te beperken. Tevens bespaart het u op de lange termijn veel geld. Het inzetten van LED-verlichting en het gebruik van energiezuinige apparaten zijn de eerste twee stappen die u kunt zetten om bewust met uw CO2-uitstoot om te gaan. Let op dat het licht wordt uitgedaan in ruimtes waar niemand aanwezig is, of zodra u vertrekt en zorg dat het fornuis niet onnodig aanstaat. Tot slot de vaatwasmachine(s), ook een apparaat wat veel energie slurpt. Sluit de machine tijdig af en reinig hem regelmatig. Dit is nodig om het apparaat zo energiebesparend mogelijk te laten werken. 

Met deze, redelijk eenvoudige tips, heeft u de eerste stappen in bewuster omgaan met energie al gezet.

Minder én ander soort verpakkingen

Om grote hoeveelheden afval te vermijden, is het verstandig te kiezen voor grootverpakkingen. Producten als suiker, boter en room kunt u in grote bulkverpakkingen inkopen zodat u minder materiaal verspeeld en deponeert. Mocht dit niet voor elk product lukken, kies dan voor producten met een ander type verpakking. Verpakkingen gemaakt van ecologisch verantwoord materiaal in plaats van plastic, of kies simpelweg voor verpakkingen die kunnen worden hergebruikt. U krijgt hoe dan ook te maken met veel afval in de horeca, hier is helaas niet onder uit te komen. Daarom is het scheiden van afval ook een belangrijk onderdeel om als restaurant duurzamer te worden. Tot slot kunt u een kritische blik werpen op alle andere producten die u gebruikt. Vervang bijvoorbeeld uw toiletpapierhanddoekjespin- en kassarollen en afvalzakken voor duurzame alternatieven. 

Kies voor seizoensproducten uit de regio

Bij het samenstellen van het menu kan het nuttig zijn rekening te houden met producten die op dat moment in het seizoen zijn. Verse ingrediënten die verkrijgbaar zijn bij boeren, bakkers en leveranciers uit de eigen regio. Zo voorkomt u dat etenswaren geïmporteerd moeten worden uit andere landen, waarbij een lange afstand en koeling vaak bijkomende zaken zijn. Dit brengt veel CO2-uitstoot en energie met zich mee. Energie die bespaard kan worden als men producten uit de regio aanschaft en focust op ingrediënten uit het seizoen.

Winkelwagen